Sezon na truskawkowe desery

Bogate w błonnik, wodę i witaminę C truskawki mają niską zawartość cukrów i są źródłem wielu przeciwutleniaczy. Najsmaczniejsze są w sezonie i to nie tylko prosto z krzaka, ale także w różnego rodzaju deserach. W przygotowaniu deserów truskawkowych wyręczy nas Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania CY021 Kohersen.

Chociaż określane są jako słodkie, truskawki są w rzeczywistości jednymi z owoców o najmniejszej zawartości cukrów. Na 100g przypada 6g węglowodanów, czyli niewiele więcej niż cytryna. Ich niską kaloryczność tłumaczy wysoka zawartość wody, której mają aż 90%. Zawartość witaminy C jest w truskawkach porównywalna z pomarańczą. Owoce te są też źródłem witaminy B9, niezbędnej do tworzenia czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego oraz manganu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Truskawki możemy jeść zarówno na surowo, najlepiej prosto z krzaka, ale też w formie deserów, takich jak np. pianki czy konfitury. W przyrządzaniu truskawkowych deserów pomocny będzie Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania CY021 Kohersen.

Z robotem łatwiej

By wyczarować truskawkowy deser jak z najlepszej kawiarni, wystarczy wybrać na wyświetlaczu robota jeden z 18 automatycznych programów lub skorzystać z gotowych przepisów dostępnych za darmo w urządzeniu i w chmurze. Oprócz programu Mieszanie czy Smoothie masz do wyboru m.in Gotowanie, Saute, Zupa krem, Wyrabianie ciasta czy Gotowanie na parze. Możesz też ustawić własne parametry: czasu, prędkości, temperatury oraz mocy grzania za pomocą zakładki „Zrób to sam”. W zestawie z urządzeniem otrzymujesz wyjątkowe akcesoria: specjalną łopatkę, która zrobi za ciebie ciasto w 3 minuty, mieszadło saute, które nie potnie składników, mieszając podczas podsmażania i łatwą w czyszczeniu dwupoziomowe naczynie do gotowania na parze. Precyzję w odmierzaniu składników gwarantuje odłączana waga. Jeśli szukasz inspiracji do gotowania, możesz do woli bezpłatnie korzystać z bazy ponad 300 gotowych przepisów. W sezonie na truskawki znajdziesz tam liczne pomysły na smakowite desery. Oto kilka z nich:

Pianka truskawkowa

4 porcje, 4 minuty
Składniki:

300 g mrożonych truskawek
100 g cukru
2 białka jaj
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Do kielicha do gotowania wsyp 100 g cukru. Dodaj 300 g truskawek i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Posiekaj. Zgarnij 

szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Posiekaj. Przełóż masę na chwilę do miski. Zamocuj mieszadło motylkowe, włóż z powrotem masę i dodaj 2 białka jaj. Posiekaj.

Smoothie truskawkowo-kokosowe

Składniki:

  • Porcja 650 ml
  • 300 g truskawek, odszypułkowanych i umytych
  • 200 ml schłodzonej wody kokosowej
  • 100 g śmietanki lub jogurtu kokosowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 30 g miodu
  • 30 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść wszystkie składniki w kielichu do gotowania. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przecier truskawkowy

2 porcje, 10 minut
Owocowy dodatek do pieczywa, naleśników i deserów.

Składniki:

500 g świeżych truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
60 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Zamocuj mieszadło motylkowe w kielichu do gotowania. Umieść wszystkie składniki do kielicha do gotowania. Wymieszaj.

 

Domowe lody z truskawkami

Lody, które kupujemy w sklepach, zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru w swoim składzie. Między innymi dlatego, że producenci uważają, że im więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Dlatego warto zrobić je samemu w domu. By je przygotować będzie nam potrzebny robot kuchenny z końcówką do lodów, taki jak robot do sałatek i deserów Kohersen®. Zrobione przez nas lody będą źródłem witamin i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu.

Składniki:

  • 2 szklanki zmrożonych truskawek
  • 1/2 szklanki zmrożonej śmietany
  • 1/2 szklanki zmrożonego mleka

Przygotowanie:

Wsypać jedną szklankę zmrożonych truskawek. Dodać zmrożonej śmietany. Wsypać drugą szklankę zmrożonych truskawek. Dodać zmrożone mleko.

Mrożone składniki najlepiej wyjąć z zamrażarki 15 minut przed przystąpieniem do wyciskania przez końcówkę do lodów. Ułatwi to przygotowanie deseru.

Gotowe do podania! Smacznego!

 

Źródło: Informacje prasowe