Batch cooking, czyli jak zaplanować posiłki na cały tydzień

Batch cooking, czyli jak zaplanować posiłki na cały tydzień
Im mniej mamy czasu, tym ważniejsza jest dobra organizacja. Dotyczy to szczególnie kuchni. Zastanawiasz się jak z wyprzedzeniem zaplanować posiłki, by w tygodniu nie tracić czasu na gotowanie? Pomoże ci w tym popularny trend w gotowaniu, czyli batch cooking. Jest to sposób przygotowywania większych porcji różnych produktów, z których następnie przygotowujemy posiłki na cały tydzień. Z pomocą w ich przechowywaniu przychodzi nam technologia próżniowego pakowania.

Pakowanie próżniowe polega na usuwaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte poprzez zgrzanie jego krawędzi. Dzięki izolacji od tlenu produkty spożywcze nie są narażone na psucie, utlenianie i rozwój bakterii tlenowych. Można je wygodnie przechowywać w lodówce, zamrażarce i temperaturze pokojowej. Próżnia pozwala zachować świeżość artykułów spożywczych co najmniej 5 razy dłużej. Taką wygodę zapewniają nam zgrzewarki próżniowe FoodSaver, które skutecznie eliminują powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, do których pakujemy żywność. Dzięki temu możemy zrobić zapasy jedzenia na cały tydzień bez konieczności codziennych wypraw do sklepu i spędzania czasu przy garnkach. Wystarczy wyjąć porcję jedzenia, podgrzać i gotowe.

Zalety planowania

Lista korzyści z planowania tygodniowego menu i przygotowywania półproduktów jest długa. Po pierwsze, jemy bardziej urozmaicone posiłki. Często po całym dniu pracy nie mamy już siły na przyrządzanie skomplikowanych dań, kupujemy gotowe obiady w pudełkach lub zamawiamy niezdrowe jedzenie.  Dlatego warto mieć wcześniej przygotowane gotowe składniki, które wystarczy ze sobą połączyć. Można też sięgać po proste dania, gotowe do podgrzania. Po drugie metoda batch cooking pozwala korzystać ze świeżych sezonowych warzyw i owoców bez konieczności codziennego ich kupowania na osiedlowych bazarkach, na co nie zawsze mamy czas. Po trzecie gotujemy jednocześnie większe ilości jedzenia i używamy piekarnika do pieczenia kilku potraw jednocześnie (np. mięsa i warzyw) co stanowi sporą oszczędność energii. A do tego mamy mniej zmywania w ciągu tygodnia, ponieważ nie musimy już korzystać z naczyń do gotowania i smażenia. I co ważne, dzięki gotowaniu partiami łatwiej jest skomponować menu pod kątem różnego rodzaju diet: wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej lub bez laktozy

Co możemy zapakować na zapas?

Ideą batch cooking jest poświęcenie jednego dnia w tygodniu na przyrządzenie posiłków bazowych, które przez następne dni będzie można łączyć z dodatkowymi składnikami. Takimi daniami mogą być zapiekanki, dania warzywne, gulasze. Jeśli chodzi o półprodukty to warto mieć pod ręką zapakowane hermetycznie kasze, ryż czy obrane i ugotowane ziemniaki. Do tego można przechowywać w próżniowych woreczkach pieczone warzywa i mięso. Do podkreślenia smaku dań przydadzą się sosy, np winegret czy salsa, które również można przechowywać w próżniowych torebkach lub pojemnikach. Pamiętaj tez o zdrowych surówkach i pokrój warzywa sezonowe np. ogórki czy paprykę i zapakuj bez dostępu powietrza

Przepisy, które możesz wykorzystać w batch cooking

Sos boloński z kalafiora

Składniki:

1 kalafior
125 g czerwonej soczewicy
600 g pomidorów bez skórki z puszki
50 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 sztuka cukru pudru
sól i pieprz
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Usuń łodygę z kalafiora i pokrój go nożem na małe różyczki. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Czosnek obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj kalafiora i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodaj grubo rozgniecione obrane pomidory, przecier pomidorowy, czerwoną soczewicę, sos Worcestershire, ocet, kostkę cukru i zioła. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut. Po tym czasie odkryj i ponownie gotuj, aby sos nieco się zredukował. Podawać z makaronem i parmezanem lub tartym serem. Tak przygotowany sos możesz podzielić na porcje i zapakować próżniowo.

Sos boloński można podawać z makaronem lub jako bazę do dania z lasagne lub chili con carne.

Quiche z fetą, pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi

Składniki:

1 ciasto francuskie
200g fety
3 jajka
50 ml śmietany
100 g suszonych pomidorów
50 g orzechów włoskich
pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termostat 6). Przełóż ciasto do tortownicy. Fetę z pomidorkami pokrój na małe kawałki. Rozłóż je na spodzie ciasta Dodaj orzechy. Ubij jajka ze śmietaną, tymiankiem, kurkumą i pieprzem. Wylej nadzienie i piecz 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na porcje i zapakuj próżniowo. Przed podaniem wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z zieloną sałatą doprawioną winegretem z oliwy z oliwek.

 

Źródło: Informacje prasowe