Bogate w błonnik, wodę i witaminę C truskawki mają niską zawartość cukrów i są źródłem wielu przeciwutleniaczy. Najsmaczniejsze są w sezonie i to nie tylko prosto z krzaka, ale także w różnego rodzaju deserach. W przygotowaniu deserów truskawkowych wyręczy nas Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania CY021 Kohersen.
Chociaż określane są jako słodkie, truskawki są w rzeczywistości jednymi z owoców o najmniejszej zawartości cukrów. Na 100g przypada 6g węglowodanów, czyli niewiele więcej niż cytryna. Ich niską kaloryczność tłumaczy wysoka zawartość wody, której mają aż 90%. Zawartość witaminy C jest w truskawkach porównywalna z pomarańczą. Owoce te są też źródłem witaminy B9, niezbędnej do tworzenia czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego oraz manganu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Truskawki możemy jeść zarówno na surowo, najlepiej prosto z krzaka, ale też w formie deserów, takich jak np. pianki czy konfitury. W przyrządzaniu truskawkowych deserów pomocny będzie Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania CY021 Kohersen.
Z robotem łatwiej
By wyczarować truskawkowy deser jak z najlepszej kawiarni, wystarczy wybrać na wyświetlaczu robota jeden z 18 automatycznych programów lub skorzystać z gotowych przepisów dostępnych za darmo w urządzeniu i w chmurze. Oprócz programu Mieszanie czy Smoothie masz do wyboru m.in Gotowanie, Saute, Zupa krem, Wyrabianie ciasta czy Gotowanie na parze. Możesz też ustawić własne parametry: czasu, prędkości, temperatury oraz mocy grzania za pomocą zakładki „Zrób to sam”. W zestawie z urządzeniem otrzymujesz wyjątkowe akcesoria: specjalną łopatkę, która zrobi za ciebie ciasto w 3 minuty, mieszadło saute, które nie potnie składników, mieszając podczas podsmażania i łatwą w czyszczeniu dwupoziomowe naczynie do gotowania na parze. Precyzję w odmierzaniu składników gwarantuje odłączana waga. Jeśli szukasz inspiracji do gotowania, możesz do woli bezpłatnie korzystać z bazy ponad 300 gotowych przepisów. W sezonie na truskawki znajdziesz tam liczne pomysły na smakowite desery. Oto kilka z nich:
Pianka truskawkowa
4 porcje, 4 minuty
Składniki:
300 g mrożonych truskawek
100 g cukru
2 białka jaj
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Do kielicha do gotowania wsyp 100 g cukru. Dodaj 300 g truskawek i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Posiekaj. Zgarnij
szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Posiekaj. Przełóż masę na chwilę do miski. Zamocuj mieszadło motylkowe, włóż z powrotem masę i dodaj 2 białka jaj. Posiekaj.
Smoothie truskawkowo-kokosowe
Składniki:
- Porcja 650 ml
- 300 g truskawek, odszypułkowanych i umytych
- 200 ml schłodzonej wody kokosowej
- 100 g śmietanki lub jogurtu kokosowego
- 50 g płatków migdałowych
- 30 g miodu
- 30 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. Umieść wszystkie składniki w kielichu do gotowania. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przecier truskawkowy
2 porcje, 10 minut
Owocowy dodatek do pieczywa, naleśników i deserów.
Składniki:
500 g świeżych truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
60 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Zamocuj mieszadło motylkowe w kielichu do gotowania. Umieść wszystkie składniki do kielicha do gotowania. Wymieszaj.
Domowe lody z truskawkami
Lody, które kupujemy w sklepach, zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru w swoim składzie. Między innymi dlatego, że producenci uważają, że im więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Dlatego warto zrobić je samemu w domu. By je przygotować będzie nam potrzebny robot kuchenny z końcówką do lodów, taki jak robot do sałatek i deserów Kohersen®. Zrobione przez nas lody będą źródłem witamin i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu.
Składniki:
- 2 szklanki zmrożonych truskawek
- 1/2 szklanki zmrożonej śmietany
- 1/2 szklanki zmrożonego mleka
Przygotowanie:
Wsypać jedną szklankę zmrożonych truskawek. Dodać zmrożonej śmietany. Wsypać drugą szklankę zmrożonych truskawek. Dodać zmrożone mleko.
Mrożone składniki najlepiej wyjąć z zamrażarki 15 minut przed przystąpieniem do wyciskania przez końcówkę do lodów. Ułatwi to przygotowanie deseru.
Gotowe do podania! Smacznego!
Źródło: Informacje prasowe