Wszyscy czekamy na święta Bożego Narodzenia. Każdy z innego powodu. Dla jednych to przede wszystkim święto religijne, dla innych tradycja, która wiąże się z określonymi potrawami. By były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, w tym roku spróbuj niektóre z nich przyrządzić metodą sous vide, która polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu i nie musisz się martwić o przywieranie potraw do patelni czy garnka.
Przyrządzanie potraw techniką sous vide jest wbrew pozorom bardzo proste. Pierwszy krok to zapakowanie produktów bez dostępu powietrza. Do tego będziesz potrzebować zgrzewarki próżniowej, np. FoodSaver®. System ten został zaprojektowany w taki sposób, by usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii. Dzięki temu żywność zamknięta w próżni zachowuje swoje naturalne właściwości odżywcze. Następnie, szczelnie zapakowaną porcję mięsa czy warzyw umieszczamy w kąpieli wodnej o temperaturze poniżej 100 stopni. Możesz wykorzystać do tego tradycyjny garnek, a temperaturę gotowania kontrolować przy pomocy specjalnego cyrkulatora, który najpierw podgrzewa wodę, a następnie podtrzymuje ustawioną temperaturę. Technika sous vide sprawia, że żadne wartościowe składniki, witaminy czy składniki mineralne nie przenikają do wody. Nie zostają też zniszczone podczas smażenia. Dodatkowo objętość gotowanych produktów nie zmniejsza się, a przy tym zachowują one swój naturalny, estetyczny wygląd.
Wśród świątecznych dań podawanych na ciepło królują ryby i wykwintne mięsa. By były zdrowe i smaczne nie potrzebujesz wielu składników, wystarczy odpowiednie technika gotowania.
Łosoś z cytryną i masłem czosnkowym sous vide
500 g fileta z łososia
3 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tabasco
3 łyżki stopionego masła
1 gałązka rozmarynu
1 szczypta soli
pieprz
Przygotowanie
Wlej wodę do garnka lub pojemnika do gotowania sous vide. Ustaw temperaturę na 53,5°C. W misce połącz roztopione masło, sok z cytryny, sos Tabasco i posiekany czosnek. Obsyp filet z łososia solą i pieprzem. Umieść łososia w woreczku próżniowym z masłem czosnkowo-cytrynowym i rozmarynem. Uszczelnij próżniowo woreczek za pomocą zgrzewarki. Umieść woreczek z rybą w garnku na 45 minut. Po tym czasie wyjmij go z wody, a następnie ostrożnie wyjmij rybę z torebki. Dopraw ją lekko solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę masła. Smaż filet z łososia z każdej strony przez około 30 sekund, by lekko się zarumienił. Zdejmij go z patelni i rozłóż na półmisku. Zmniejsz ogień i podgrzewaj masło czosnkowo – cytrynowe przez 1 minutę. Na koniec polej rybę sosem.
Pierś z kaczki sous vide z przyprawami i miodem
2 piersi z kaczki
kieliszek wytrawnego cydru
5 łyżeczek octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
mieszanka korzennych przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, imbir i mielone goździki)
Przygotowanie
Na rozgrzanej patelni ułóż piersi z kaczki skórą do dołu i przez chwilę ją obracaj, by tłuszcz się trochę wytopił. Gdy kaczka będzie zarumieniona z obu stron, zdejmij ją z ognia. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni i wlej łyżkę miodu. Następnie wlej ocet jabłkowy i cydr. Doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw. Umieść piersi z kaczki w dwóch oddzielnych woreczkach próżniowych z 2 łyżkami sosu i z dodatkiem przypraw. Gotuj je w temperaturze 57°C przez 45 minut. Po ugotowaniu wyjmij mięso z woreczków i ułóż na talerzu. Podawaj z ziemniakami.
Źródło: Informacje prasowe