Sezon na jagody, truskawki, maliny i wiśnie w pełni. Warto teraz skorzystać i zrobić zapasy tych sezonowych owoców i warzyw, by cieszyć się nimi przez długie jesienne i zimowe wieczory. By zachowały wszystkie wartości odżywcze najlepiej zapakować je próżniowo, używając zgrzewarki Foodsaver.
Pakowanie próżniowe sprawdza się, zwłaszcza kiedy kupujemy większe ilości żywności, np. owoców i warzyw sezonowych. Proces ten polega na umieszczeniu ich w woreczku i opróżnieniu go z całego powietrza, gdyż tlen i wilgoć sprawiają, że tracą smak i z czasem się psują, stając się siedliskiem bakterii. Dzięki hermetycznemu opakowaniu próżniowemu owoce sezonowe mogą być przechowywane w lodówce przez kilka tygodni, a w zamrażarce nawet do dwóch lat, zachowując jednocześnie swoje wartości odżywcze i smakowe. Po zamrożeniu owoców w tradycyjnych torebkach, które nie zabezpieczają przed dostępem powietrza, mogą tworzyć się na nich kryształki lodu, które podczas rozmrażania zamieniają się w wodę, co nie zdarza się w przypadku pakowania próżniowego. Jest to możliwe, ponieważ wszystkie worki i folie FoodSaver zapewniają pełną ochronę przed przemarzaniem żywności w zamrażalniku. Są trwałe, a jednocześnie giętkie i tworzą hermetyczną barierę wokół produktów spożywczych
Dziel na porcje, a unikniesz marnowania jedzenia
Przechowywanie jedzenia bez dostępu powietrza to też dobre rozwiązanie, kiedy robimy zakupy z tygodniowym bądź dłuższym wyprzedzeniem. Wędliny czy sery przechowywane w lodówce po kilku dniach zazwyczaj pokrywają się lepką warstwą, czego unikniemy od razu pakując je próżniowo w mniejszych porcjach. Ta metoda przechowywania sprawdza się też, gdy zostaną nam resztki po obiedzie i nie chcemy ich jeść przez kolejne dni z rzędu. Wystarczy zapakować je próżniowo, by po kilku dniach cieszyć się tą samą potrawą, której smak i zapach nie uległ zmianie.
Stop zapachom
Zgrzewarka przydaje się również, gdy przechowujemy w lodówce ryby lub sery o intensywnym zapachu. Dzięki próżniowemu pakowaniu zapachy tego typu żywności nie rozprzestrzeniają się. Dlatego bez problemu możesz w lodówce przechowywać obok siebie zapakowane próżniowo kiełbasy o intensywnym, np. czosnkowym zapachu oraz ciasto z kremem.
Co możemy zapakować próżniowo?
Praktycznie każdy rodzaj żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd. Zgrzewarki mogą mieć dwa tryby pracy: do mokrych i suchych produktów. A to oznacza, że możemy zapakować nie tylko sałatkę owocową, ale też porcję orzeszków czy musli. Niektóre modele mają dodatkowy tryb pulsacyjny, który ułatwia pakowanie produktów delikatnych, np. pieczywa.
Bezpieczne folie i trwałe pojemniki
Coraz częściej zwracamy uwagę, by materiały, które używamy do pakowania jedzenia, nie zagrażały naszemu zdrowiu. Dlatego wszystkie folie używane w zgrzewarkach FoodSaver są wolne od BPA (szkodliwy związek chemiczny Bisfenol A). Z kolei pojemniki FoodSaver do pakowania próżniowego zostały zaprojektowane z wysokiej jakości materiału Tritan™, który odznacza się wyjątkową trwałością i również nie zawiera BPA. Pojemniki te są odporne na pęknięcia i nie przebarwiają się.
Źródło: Informacje prasowe