Opiekacz do kanapek to urządzenie, które najczęściej służy nam do przygotowywania kanapek na ciepło, złożonych z dwóch kromek chleba z serem, który pod wpływem temperatury przyjemnie się roztapia. Jednak okazuje się, że urządzenie to skrywa w sobie dużo więcej funkcji.
W opiekaczu zazwyczaj podgrzewamy pieczywo z różnego rodzaju dodatkami. Urządzenie to składa się z dwóch części połączonych zawiasem z płytami grzewczymi. Kanapkę umieszcza się na dolnej płycie i przykrywa górną. Poszczególne modele różnią się funkcjami, mocą czy materiałem, z którego wykonane są płyty grzewcze. Duży wybór opiekaczy znajdziesz w ofercie Breville. Ich dużą zaletą jest wyjątkowa powłoka DuraCeramicTM, która przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, co skraca czas przygotowania posiłku nawet o 20%. Powłoka DuraCeramic™ jest też odporna na zarysowania i czterokrotnie trwalsza od innych. Co ważne nie zawiera PTFE ani PFOA, dzięki czemu jest bezpieczna dla zdrowia. Część modeli np. Duraceramic VST070X lub High Gloss ma wyjmowane płyty grzewcze z wyżłobieniami w kształcie trójkątów, które nadają zwarty kształt kanapkom. Z kolei model VST071X ma jednolitą płytę oraz regulowane ustawienie temperatury, co pozwala na przygotowywanie różnego rodzaju potraw, które wymagają przypieczenia. Niska temperatura to ustawienie idealne do przygotowywania potraw o dużej zawartości cukru (np. ciastek). Wysoka temperatura jest zalecana do opiekania pieczywa. Za pomocą wielopoziomowego zawiasu pokrywy opiekacza można dostosować położenie górnej płyty grzejnej, dzięki czemu nie musi ona dotykać pieczonej potrawy. Można ją ustawić w 3 różnych położeniach, w zależności od grubości przygotowywanych przekąsek i od pożądanej odległości płyty od potrawy.
Zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić w opiekaczu oprócz tradycyjnych kanapek? Dzięki nieprzywierającym i zmywalnym blachom do pieczenia, opiekacz może być wykorzystywany jako standardowa blacha lub grill. Sprawdź, jak możesz go użyć.
Jajka z bekonem
Umieść plastry bekonu na powierzchni płyty, zamknij pokrywę i włącz urządzenie. Po około 5 minutach otrzymasz idealnie chrupiący bekon. Następnie wbij jajko prosto na płytkę opiekacza, uzyskując w ten sposób jajko sadzone.
Grillowane warzywa
Pokrój cienko wybrane warzywa, wymieszaj je z oliwą z oliwek i przyprawami, a następnie ułóż je w jednej warstwie na powierzchni płyty. Zamknij pokrywę, a po kilku minutach będziesz mieć pyszne grillowane warzywa.
Omlet z warzywami
Zacznij od wrzucenia garści pokrojonych warzyw do odrobiny oleju z ulubionymi przyprawami, a następnie smaż je przez minutę lub dwie na płycie opiekacza. Wlej dwa roztrzepane jajka na warzywa, a następnie zamknij pokrywę na kolejną minutę. Otwórz opiekacz i zwiń omlet.
Pierś z kurczaka
Gdy w pośpiechu potrzebujesz grillowanego kurczaka na kolację, najszybciej przyrządzisz go w opiekaczu. Rozgrzej go, spryskaj jego powierzchnię olejem, a następnie wrzuć przyprawione piersi z kurczaka i grilluj aż osiągniesz pożądany stopień wysmażenia.
W tym czasie możesz przygotować warzywa lub inne dodatki, które chcesz podać do posiłku.
Ciastka z owocami
Rozmroź ciasto francuskie i pokrój w kwadraty, dopasowując je rozmiarem do płyt swojego opiekacza. Następnie połóż na nich owoce, np. duszone jabłka. Przykryj jeden kwadrat drugim i zapiekaj przez kilka minut.
źródło: informacje prasowe