Tefal OPTIGRILL GC702D34 – recenzja grilla elektrycznego

Okres letni to czas, kiedy więcej czasu spędzamy na powietrzu. Odpoczywanie, biwakowanie, grillowanie to coś co bardzo lubimy. Kiełbaski, szaszłyki, karkówka, ryby z grilla smakują bardzo dobrze. Żal nam, gdy kończy się okres grillowy i nie możemy skorzystać z potraw przygotowanych na takim urządzeniu. Czemu jednak rezygnować z takich smakołyków w okresie jesienno – zimowym i wiosennym. Firma Tefal ma dla miłośników grillowania domową alternatywę. OPTIGRILL GC702D34 to grill elektryczny, który ma nam wiele do zaoferowania. Co konkretnie? Zapraszam do recenzji.

1

Specyfikacja:

Gwarancja: 24 miesiące

Wyposażenie:  Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna, Tacka na soki i tłuszcz

Kolor obudowy: Srebrno-czarny

Techniczne

Nieprzywieralna powłoka płyty: Tak

Możliwość mycia w zmywarce: Tylko płyta, Pojemnik na tłuszcz

Zasilanie: 220 – 240 V

Rodzaj grilla: Składany

Waga: 6.64

Moc [W]: 2000

Możliwość demontażu: Pojemnika na tłuszcz, Elementu grzejnego

Powierzchnia grillowania: 600

Wymiary

Wysokość [cm] 16.8

Szerokość [cm] 36.5

Głębokość [cm] 31.5

Funkcje

Regulacja temperatury: Tak

Odprowadzanie tłuszczu: Tak

Funkcje dodatkowe : Nienagrzewający się uchwyt, Możliwość przechowywania w pionie, Wskaźnik poziomu wypieczenia, 6 programów grillowania

Lampka kontrolna temperatury: Tak

Nazwa producenta/importera: TEFAL

8

OPTIGRILL to urządzenie inteligentne i automatyczne. Technologia „Automatic Sensor Cooking” w którą wyposażono urządzenie wykrywa liczbę produktów umieszczonych na grillu i ich grubość. Dzięki temu grill automatycznie dostosowuje temperaturę i czas przygotowania potrawy. Specjalny wskaźnik poziomu wysmażenia pozwala na bezpośrednie monitorowanie procesu grillowania: żółta dioda, gdy jedzenie jest delikatnie wysmażone, pomarańczowa, kiedy średnio i czerwona, jeśli ktoś lubi mocno wysmażone potrawy.

OPTIGRILL GC702D34 dotarł do nas w oryginalnym opakowaniu dobrze zabezpieczony przed uszkodzeniem podczas transportu. Wewnątrz opakowania poza samym grillem znajdziemy instrukcję obsługi, książkę z przepisami oraz tackę na soki i tłuszcz.

6

7

Produkt utrzymany został w kolorystyce czarno-srebrnej z kolorowymi elementami świecącymi podczas pracy. Wykonany z materiałów bardzo wysokiej jakości. Solidna konstrukcja sprawia, że urządzenie dobrze trzyma się blatu kuchennego. Wszystkie elementy pasują do siebie idealnie, nic nie odstaje, a całe urządzenie wygląda bardzo elegancko i stylowo.

4

Obudowa wykonana jest ze stali nierdzewnej, a płyty z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Płyty zostały pokryte nieprzywierającą powłoką nonstick. Górna i dolna płyta jest wyciągana za pomocą guzika umieszczonego z boku. Ich ponowne zamontowanie polega na umieszczeniu w odpowiednich otworach. Kliknięcie daje nam znak, że płyty są umieszczone prawidłowo i można na nich grillować. Nachylone pod kątem 7° płyty odprowadzają podczas pieczenia soki i tłuszcz do dużej tacki ociekowej umieszczonej z przodu urządzenia.  Rączka grilla wykonana została z materiału, który się nie nagrzewa, dzięki czemu swobodnie wyciągniemy potrawy z urządzenia bez strachu, że się poparzymy. Kabel zasilający o długości 112 cm jest wystarczająco długi, aby zapewnić swobodne grillowanie. Urządzenie nie jest lekkie, ale dzięki swojej wadze jest wystarczająco stabilne. Powierzchnia płyty to 600 cm2. Spokojnie zmieści się na niej 2-3 spore kawałki karkówki i około 4 szaszłyki. Jest to porcja dla dwóch do czterech osób.2

Najważniejszym elementem całego urządzenia jest panel dotykowy. Od lewej strony znajdują się przyciski:
– On/OFF
– do mrożonej żywności
– 6 przycisków pod którymi producent umieścił programy grillowania burgerów; drobiu; kanapek; wieprzowiny, kiełbasy i jagnięciny; czerwonego mięsa i ostatni do ryb. Programy te zapewniają automatyczne dostosowanie temperatury do każdego rodzaju żywności i doskonałe efekty grillowania
– manualny tryb, który pozwala grillować dowolne składniki w dowolny sposób
– OK – akceptacja trybu/programu w jakim ma pracować urządzenie

5

Po prawej stronie widnieje całkiem spora dioda, która informuje nas w jakim momencie pracy jest grill. Po podłączeniu urządzenia do prądu i wybraniu interesującego nas programu dioda będzie świecić na fioletowo. To etap nagrzewania urządzenia trwający od 4-7 minut. Po tym czasie umieszczamy produkty na nagrzanej płycie i zamykamy je od góry. Kolejno kolor wskaźnika zmienia się na niebieski, później na zielony, aby poinformować, że grillowanie jest w toku. Podczas każdego etapu pracy sygnał dźwiękowy informuje użytkownika, że poziom został osiągnięty. W zależności od stopnia grillowania wskaźnik zmieni kolor: żółty to znak, że produkt jest delikatnie wypieczony, pomarańczowy, że średnio, a czerwony oznacza, że produkt jest wypieczony dobrze. Każdy poziom wypieczenia jest sygnalizowany efektem dźwiękowym. Po zakończeniu grillowania gotowy produkt należy wyjąć z urządzenia. Po wyjęciu potrawy grill należy zamknąć. Panel przejdzie w tryb wybierania programu. Nawet jeśli mamy partię tego samego produktu do przygotowania, grill po zakończeniu jednego cyklu należy rozgrzać na nowo. Czas nagrzewania będzie krótszy jeśli nowy cykl nastąpi bezpośrednio po zakończeniu poprzedniego.

12

OPTIGRILL GC702D34 to grill składany o mocy 2000W. To całkiem sporo jak na urządzenie do pieczenia mięsa. Nie znajdziemy w tym grillu regulacji temperatury, gdyż wszystko w nim jest automatyczne.

Wrażenia z testów

Testowany przez nas grill to bardzo fajne urządzenie. Wykonany z porządnej jakości materiałów prezentuje się na blacie kuchennym bardzo ładnie. Metalowe ramie, pełniące funkcję programatora bez przeszkód unosi się w górę. Chociaż wygląda masywnie do wykonania tej czynności nie potrzeba dużo siły. Większość elementów jest metalowa. Plastikowy panel jest intuicyjny i nie sprawi problemów nawet laikowi.

Na blacie kuchennym stoi stabilnie i dzięki solidnej konstrukcji nie ślizga się podczas pracy. Płyty i tackę na tłuszcz można myć w zmywarce i pod bieżącą wodą. Nie jest to problematyczne i skomplikowane. Oczywiście, że zmywarka zmyje tłuszcz znacznie dokładniej i szybciej, nie mniej jednak nie miałam problemu z umyciem urządzenia po pracy ręcznie.

Aby rozpocząć pracę urządzenia należy podłączyć go do kontaktu, ustawić pojemnik na tłuszcz, który jest oddzielnym elementem i uruchomić grill wybierając interesujący nas program. Operacje zatwierdzamy przyciskiem OK. Po nagrzaniu się płyt podnosimy ramię i układamy produkty, które chcemy przygotować.

9

10

W pierwszej kolejności na ruszt trafił drób, a konkretnie pierś z indyka zamarynowana kilka godzin wcześniej. Wyjęłam ją z grilla w momencie średniego wysmażenia. Potrawa była soczysta i smakowała bardzo dobrze.

W tym samym momencie wyjęłam z grilla szaszłyki z kurczaka. Mięso było równie smaczne i dobrze wypieczone jak przy poprzednim teście.Zapach wydobywający się z urządzenia nie był specjalnie uciążliwy. Delikatnie było czuć grillowane mięso, ale po kilku minutach wszystko wywietrzało.

11

13

14

Pieczenie warzyw w trybie manualnym trwało dosłownie 5 minut. Papryka, cukinia, bakłażan, cebula, pieczarki były soczyste i smaczne. Pasowały idealnie do przygotowanych chwilę wcześniej szaszłyków.

15

16

Na moim stole kilkukrotnie pojawiały się kanapki przygotowane na grillu. Wędlina, drób, pieczarki, warzywa, żółty ser to kilka produktów, które trafiały między kromki chleba i bułki. W ciągu 7 minut przygotowane kanapki lądowały na talerzu w towarzystwie ketchupu. Ciepłe, smaczne, przygotowane w błyskawiczny sposób stanowiły dobrą alternatywę dla śniadania, kolacji, a nawet obiadu.

17

Polędwica wieprzowa w przyprawach również znalazła swoje miejsce na grillu. Z racji tego, że nie kroiłam jej na plastry była dosyć duża. Grill z przygotowaniem jej nie miał najmniejszego problemu. Zdjęłam ją w momencie maksymalnego wysmażenia. W środku była ugrillowana idealnie. Pokrojona w plasterki była bardzo smacznym uzupełnieniem obiadu.

18

19

Z racji brzydkiej pogody nie udało się rozpalić grilla na zewnątrz i OPTIGRILL stał się idealną alternatywą na ten dzień. Karkówka, szaszłyki i kiełbaski, które zostały przygotowane w mgnieniu oka znikneły ze stołu. Fakt, że praca grilla była kilkukrotna, dlatego też zapach wydobywający się z urządzenia był intensywny. Nie mniej jednak uchylone okno załatwiło sprawę. Najważniejsze, że w ciągu kilku minut na stole pojawiło się ciepłe, soczyste mięso i warzywa, które smakowały równie dobrze jak te usmażone pod gołym niebem.

20

21

22

 

Podsumowanie

Tefal OPTIGRILL GC702D34 to bardzo fajne urządzenie. Idealne rozwiązanie dla osób lubiących potrawy z grilla o każdej porze roku. Bez czekania na dobrą pogodę możemy wszystko przygotować w domu. Potrawy, które przygotujesz na grillu są soczyste, wysmażone w takim stopniu w jakim Ci pasuje. Nie musisz co chwilę odwracać produktów położonych na grillu. Swobodnie możesz zająć się czymś innym, gdyż grill poinformuje Cię na jakim etapie jest jego praca. Jeśli szukasz grilla elektrycznego to na pewno produkt firmy Tefal Cię nie zawiedzie.

Cena: od 620 zł

Ocena:

ocena9wujekpolecaSprzęt do testów dostarczył

tefal