Zatrzymaj witaminy, czyli zalety blendowania w próżni

Smoothies, czyli gęste, kremowe i pełne witamin koktajle przygotowywane na bazie świeżych warzyw i owoców na stałe wpisały się w nasze menu. Coraz chętniej sięgamy też po pożywne zupy kremy czy aksamitne sosy i pasty będące wartościowym uzupełnieniem diety. Do przyrządzenia tych wszystkich zdrowych dań, przekąsek i napojów niezbędny jest dobry blender, czyli sprzęt precyzyjnie rozdrabniający wszystkie składniki. A jeśli chcemy, żeby zachowały one swoje wartości odżywcze, to najlepszym rozwiązaniem jest blender próżniowy Kohersen®.

Coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania, w naszej diecie pojawia się dużo owoców i warzyw, które stanowią podstawę pełnowartościowych posiłków. Korzystanie ze świeżych produktów, powoduje, że jesteśmy zmuszeni wszystko przygotowywać na bieżąco. W przeciwnym razie, szybko tracą one na wartości, zmienia się ich kolor i smak. Jest to związanie z szybkim utlenianiem się składników odżywczych i namnażaniem się bakterii. By tak się nie działo, warto zmienić sposób przygotowywania potraw. Proces utleniania możemy powstrzymać, korzystając z blendera próżniowego. Czym różni się od tradycyjnego blendera? Choć często z wyglądu są one do siebie podobne, to dodatkowa funkcja rozdrabniania czy miksowania w próżni, dzięki którym sporządzane w blenderze napoje, zupy i sosy zachowują składniki odżywcze, jest prawdziwym „diabłem tkwiącym w szczególe”.

Technologia próżni polega na wytworzeniu w kielichu podciśnienia, które eliminuje w kielichu obecność tlenu, odpowiedzialnego za psucie się żywności. Odpowiada on za wiele niekorzystnych zmian, m.in. jełczenie tłuszczów, zmianę smaku i zapachu wielu składników spożywczych oraz pogorszenie ich barwy. Rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E, czy też rozpuszczalna w wodzie witamina C ulegają gwałtownemu rozkładowi pod wpływem tlenu. Przez to nasza dieta jest uboższa w cenne antyoksydanty. Okazuje się, że smoothies przygotowane w próżni po 24 godzinach zachowują do 5 x więcej witaminy C w porównaniu do tradycyjnie blendowanych koktajli. Dostęp powietrza powoduje też rozpad niektórych aminokwasów, rozwój mikroflory tlenowej, szczególnie pleśni. Ograniczając dostęp tlenu, można wydłużyć okres przydatności do spożycia wielu produktów.

Próżniowe blendowanie nie tylko pozwala zachować dobroczynne właściwości witamin, ale też poprawia estetykę przygotowywanych przez nas posiłków. Brak dostępu tlenu sprawi, że twój koktajl na dłużej zachowa świeży wygląd i smak. Na jego powierzchni nie zbierze się także zbyt dużo piany i nie zmieni on swojego koloru na brązowy, co ma miejsce, gdy owoce się utlenią. A wszyscy wiemy, że jedzenie smakuje lepiej, gdy ładnie wygląda. Owoce i warzywa po zblendowaniu w warunkach próżniowych zachowują swój wyrazisty kolor, a to oznacza, że nadal kryją się w nich wszystkie cenne składniki, które są niestabilne i w innych warunkach uległyby utlenieniu. To właśnie w tym celu, aby zapobiec utlenianiu substancji pokarmowych producenci żywności przetworzonej dodają różnego rodzaju przeciwutleniacze, określane jako „E”.

Pamiętajmy, że szklanka samodzielnie przygotowanego w blenderze soku, koktajlu czy smoothie na bazie naturalnych składników, jest równoważna około 250 g owoców i warzyw, czyli połowie zalecanej dla zdrowia dziennej dawki.

Wiemy już, jakie korzyści przynosi blendowanie w próżni i dlaczego warto wybrać blender próżniowy zamiast klasycznego. Wiemy, że wybór blendera próżniowego pomoże nam uniknąć często popełnianego błędu związanego z niewłaściwym przechowywaniem przygotowanych w blenderach posiłków. Dla tych, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie i zwykli zabierać sporządzone wcześniej przysmaki do pracy czy w podróż, doskonałym rozwiązaniem będzie Blender próżniowy Kohersen®. Może stać się Twoim nieocenionym pomocnikiem podczas codziennych wyzwań dietetycznych. Wyposażony w silnik o mocy 600 W i prędkości 20 000 obrotów na minutę, oraz 6-ostrzowy zespół noży z wysokiej jakości stali nierdzewnej zapewnia wysokoobrotowe, bardzo dokładne blendowanie, siekanie i miksowanie bez dostępu powietrza. Pozwala nie tylko na osiągnięcie wyjątkowo gładkiej i jednolitej konsystencji posiłków i mieszanek, ale przede wszystkim znacząco ogranicza możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Jedzenie dłużej zachowuje świeżość, dłużej zatem można cieszyć się pełnią wartości odżywczych a ponadto niezmiennie wybornym smakiem, aromatem i wyglądem.

 

Źródło: Informacje prasowe