Owocowe przetwory z wolnowaru

Domowe dżemy truskawkowe czy wiśniowe przewyższają smakiem te gotowe ze sklepów, a przy tym są od nich zdrowsze i zazwyczaj zawierają mniej cukru. Na ogół jednak do robienia przetworów zniechęca nas wizja stania przy garnku i mieszania owoców przez kilkanaście godzin. Jeśli marzysz o spiżarce pełnej słoików z dżemami i konfiturami, a wciąż brakuje ci czasu na ich przygotowanie może to zrobić za ciebie wolnowar Crockpot.

Wolnowar to urządzenie, zasilane prądem, które umożliwia przygotowywanie potraw metodą wolnego gotowania. Polega ona na tym, że składniki nie są poddawane wrzeniu, tylko gotowane w temperaturze często niższej niż 90 stopni Celsjusza. Wolnowar kształtem przypomina garnek i składa się z trzech głównych elementów: podstawy grzewczej, misy, w której przygotowywana jest potrawa oraz pokrywy. Wystarczy włożyć składniki do misy, a urządzenie zajmuje się wszystkim. Nie musisz dodatkowo mieszać czy dodawać wody lub tłuszczu. Czas gotowania wynosi czasem nawet 10 godzin. Wolnowary posiadają odpowiednie zabezpieczenia, więc możesz bez problemu zostawić gotującą się potrawę na kilka godzin bez potrzeby jej kontrolowania. Ponadto wolnowar pozwala oszczędzać do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami. Powolne gotowanie w niskiej temperaturze w przeciwieństwie do konwencjonalnych metod takich jak smażenie lub pieczenie pozwala na zachowanie większej ilości witamin i składników mineralnych. Duży wybór wolnowarów ma firma Crockpot, która produkuje je i udoskonala od ponad 70 lat.

Zamknij lato w słoikach

Sezon na owoce w pełni. A to zachęca nas do robienia przetworów. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z wolnowarem, to dzięki dżemom i konfiturom przekonasz się jak proste i łatwe jest wolne gotowanie. Wypróbuj nasze przepisy:

Wolnowarowy dżem owocowy

3 gruszki
3 jabłka
450 g truskawek, przekrojonych na pół
450 g czerwonych winogron, przekrojonych na pół
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

Gruszki i jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Umieść wszystkie składniki w powolnej kuchence, z wyjątkiem mąki kukurydzianej. Zamieszaj, przykryj i gotuj przez 5 do 6 godzin na poziomie Low. Mąkę kukurydzianą rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej do powolnej kuchenki i wymieszaj. Przykryj i gotuj przez 30 minut na poziomie High. Na koniec przełóż do wysterylizowanych słoików i zakręć wyparzonymi pokrywkami.

Dżem z truskawek i rabarbaru 

4 szklanki świeżych truskawek, pokrojonych w kostkę
4 szklanki świeżego rabarbaru, pokrojonego w kostkę
2 szklanki cukru
3 łyżki stołowe soku z cytryny

Przygotowanie

Połącz wszystkie składniki i włóż je do misy wolnowaru. Przykryj i gotuj na poziomie High przez 1 godzinę. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez około 3 godziny, aby płyn odparował i dżem stał się gęstszy. Wlej do czterech wysterylizowanych słoików o pojemności 250 ml i zakręć wyparzonymi pokrywkami.

Dżem wiśniowy

Ok. 3 kg wiśni
0,75 kg cukru

Przygotowanie

Wiśnie umyj, wydryluj, a następnie przełóż je do wolnowaru. Nastaw na HIGH na całą noc. Rano zamieszaj, uchyl pokrywkę i mieszaj raz na jakiś czas, żeby płyn wyparował, a dżem wyraźnie zgęstniał. Wtedy dodaj cukru. Następnie przez 1-2 godziny trzymaj wolnowar w trybie LOW. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików i zakręć wyparzonymi pokrywkami.

 

Źródło: Informacje prasowe