Zachowaj smak lata z FoodSaver na zimę

Trwa końcówka sezonu letniego, w którym miejskie stragany  i przydomowe ogródki warzywno-owocowe mienią się feerią barw dojrzałych warzyw i owoców wygrzanych w letnim słońcu. FoodSaver przypomina, że jest to doskonały czas na zmagazynowanie tych kolorowych, pełnych składników odżywczych produktów na zimę. Nic innego nie pomoże nam w zachowaniu smaku owoców i warzyw tak jak system próżniowego pakowania, który pozwoli nam je zamrozić i przechować do późnej zimy.

Pakowanie próżniowe + mrożenie = smak lata zimą
Ideą mrożenia jest zachowanie cennych składników odżywczych owoców i warzyw na długi czas. Po zamrożeniu na produkty te nie działają bakterie i enzymy, które powodują ich psucie.Ideą pakowania próżniowego jest wydłużenie świeżości produktów spożywczych. System próżniowego przechowywania żywności FoodSaver opiera swoje działanie na usuwaniu powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, aby żywność w nich zamknięta była przechowywana w próżni.

Co prawda w zimowym okresie sklepy i bazarki oferują nam warzywa i owoce, ale nie mają one smaku i wartości odżywczych tych, które dojrzewają w naturalnych warunkach, na słońcu. Przechowanie na kilka miesięcy plonów z własnego ogródka czy kupionych w szczycie sezonu nomen omen zaowocuje w środku zimy podaniem smaków lata, które na pewno osłodzą każdą słotę czy chłód. Połączone działanie dwóch procesów – pakowania próżniowego i mrożenia – pozwoli nam na oczarowanie domowników zimą owocami czy warzywami, tak jakby była pełnia sezonu. System pakowania próżniowego FoodSaver pozwoli nam na przechowywanie zamrożonych warzyw i owoców nawet do 3 lat.

Mrożenie z FoodSaver
Jak zamrozić warzywa i owoce z FoodSaver, aby ich przydatność była jak najdłuższa. Oto kilka wskazówek:
• Do mrożenia wybieramy sezonowe owoce i warzywa, dojrzałe, nieuszkodzone,
• Przed mrożeniem należy produkty umyć i wysuszyć,
• Wybrane warzywa (np. kalafior czy jarmuż) można przed zamrożeniem krótko blanszować,
• Owoce takie jak jabłka, nektarynki czy brzoskwinie należy obrać ze skórki i skropić sokiem
z cytryny,
• Owoce pestkowe przed mrożeniem należy wydrylować,
• Wysuszone owoce i warzywa najlepiej zamrozić luzem i przełożyć do woreczków przeznaczonych do pakowania próżniowego, jeśli nie mamy warunków do mrożenia luzem to przed pakowaniem próżniowym należy je mocno schłodzić w lodówce – zapobiegnie to sklejaniu się składników po zamrożeniu.

Równie istotne co mrożenie jest rozmrażanie warzyw i owoców. Jeśli przechowywane w zamrażarce produkty będziemy poddawać obróbce termicznej to możemy je prosto z zamrażalnika wrzucić do garnka czy na patelnię. W przypadku owoców do koktajli i smoothie również możemy używać ich w zamrożonej wersji. Jeśli zamrożone owoce chcemy konsumować świeże to należy rozmrażać je przez 6h w lodówce i 1h w temperaturze pokojowej.

FFS001_3

Zalety mrożenia owoców i warzyw spakowanych z pomocą FoodSaver
Mrożenie samo w sobie jest procesem, które pozwala na zachowanie owoców i warzyw bez utraty ich składników odżywczych, konsystencji i koloru. Za przechowywaniem ich w tej formie przemawia również możliwość tworzenia własnych kompozycji smakowych z różnych składników i pewność, że nie używana jest w nich chemia i konserwanty.

Zaletą korzystania przy mrożeniu z systemu pakowania próżniowego FoodSaver jest:
• dodatkowe przedłużenie daty przydatności do spożycia mrożonek, nawet do 3 lat,
• zmniejszenie objętości magazynowanych w zamrażalniku produktów poprzez usunięcie powietrza z worków i torebek,
• próżniowe pakowanie i mrożenie na bieżąco pozwoli nam zredukować ilość wyrzucanej żywności. Przykładowo, jeśli po ugotowaniu bulionu została nam połowa włoszczyzny,
a zapas ugotowanego wystarczy nam na najbliższy miesiąc – pozostałą cześć włoszczyzny najlepiej spakować próżniowo i zamrozić,
• możliwość użycia worków i pojemników wielokrotnego użytku,
• tryb pakowania produktów wilgotnych pomaga usunąć nadmiar wody podczas zgrzewania.

Oferta FoodSaver w Polsce
Aktualnie na Polskim rynku są dostępne trzy modele systemów próżniowego pakowania FoodSaver:
• FoodSaver Zgrzewarka próżniowa FFS001X – więcej informacji tutaj
• FoodSaver Zgrzewarka próżniowa FFS004X – więcej informacji tutaj
• FoodSaver Zgrzewarka próżniowa FFS005X – więcej informacji tutaj

W Polsce dostępna jest również pełna gama akcesoriów, która ułatwią mrożenie warzyw i owoców,
w tym:
• worki do mrożenia i gotowania,
• worki do próżniowego pakowania wilgotnej żywności z taśmą absorbującą nadmiar cieczy,
• worki do mrożenia i gotowania na parze,
• folia do próżniowego pakowania 2 porcji jednocześnie,
• folia do próżniowego pakowania dużych porcji,
• zapinane torebki próżniowe do świeżej żywności
Informacje na temat wszystkich akcesoriów można uzyskać tutaj.

Źródło: informacja prasowa.